Een goede makelaar kiezen kan heel belangrijk zijn voor u, zeker omdat u de markt en de gebruiken in het buitenland niet kent.
Hij of zij kan u met kennis begeleiden tijdens het proces en veel tijd, energie en mogelijk geld besparen. Hoe een makelaar het beste te kiezen? U wilt namelijk een makelaar die zijn vak verstaat en bij u past.
-
In zee gaan met een Niet Erkende Makelaar
In België is de beroep van vastgoedmakelaars beschermd, en elke makelaar moet erkend worden door het BIV (het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars), of hij nu in België verkoopt of niet, dat is niet belangrijk. In zee gaan met een nep-makelaar kan gevaarlijk zijn. Hij of zij kan bijvoorbeeld geen beroepsaansprakelijheidsverzekering hebben en zonder derdenrekening werken.
Deze fout is gemakkelijk te vermijden dankzij het BIV. U kan gemakkelijk nakijken op hun website of uw makelaar erkend is: www.BIV.be.
Het BIV waakt erover dat alle erkende makelaars zich aan de deontologie houden. Bij een tekortkoming kan een overtreder een tuchtstraf opgelegd krijgen, die varieert tussen een waarschuwing, een berisping, een schorsing of een schrapping. Het BIV stelt ook een tableau van beoefenaars en de lijst van stagiairs op. Kandidaat-makelaars worden gecontroleerd op hun capaciteiten en op hun verworven kennis na afloop van de stage. Indien ze voldoen aan alle voorwaarden, kunnen ze een erkenning krijgen en zich officieel de titel ‘vastgoedmakelaar’ toe-eigenen.
-
Onervaren makelaar
De verkoop/aankoop van uw woning gunnen aan een onervaren verkoper of onderhandelaar is chique. U wilt bijvoorbeeld een jonge makelaar een kans geven.
Maar goed kunnen verkopen en onderhandelen en de juiste relaties hebben, zijn moeilijk te vinden vaardigheden.
Gezien de prijs van een woning een aanzienlijk bedrag is, kan het verschil tussen een goede en een slechte onderhandelaar (bvb. tussen u en het bouwbedrijf, of tussen u en de verkoper) al gauw enkele duizenden tot soms zelfs tienduizend en meer euro’s bedragen.
Dit geeft direct de waarde aan van een goede onderhandelaar en verkoper. Denk hierover na voordat u de aankoop/verkoop van uw woning gunt aan die sympathieke of bevriende makelaar. Onervarenheid hoeft geen probleem te zijn als het wordt gecompenseerd met een gezonde dosis gedrevenheid en talent. Maar is het dan een goed idee om voor een meest bekende en ervaren makelaar te gaan? Niet altijd… Sereniteit speelt ook een heel belangrijke rol!
-
Overbezette makelaar
Een succesvolle en drukke makelaar is niet altijd de beste keuze. Zeker als uw potentiële aankoop in een bescheiden prijsklasse valt. De kans bestaat dan dat de aankoop/verkoop van uw huis geen prioriteit is voor de betreffende makelaar. Misschien kunt u dan beter in zee gaan met een minder druk bezette makelaar die meer belang hecht aan uw vraag.
-
Een groot of een klein kantoor
Veel mensen kiezen blindelings voor een groot kantoor. Toch kan een klein kantoor ook heel aantrekkelijk zijn. Weeg af welke eigenschappen voor u het zwaarste wegen en schrijf het kleine kantoor zeker niet bij voorbaat af. Vraag desgewenst referenties op.
Voordelen grote kantoren:
bereiken meer kandidaat-kopers dankzij hun grotere portfolio
hun website lokt soms meer bezoekers dankzij hun naambekendheid
bereiken kandidaten over heel België (vooral agentschappen met meerdere kantoren in verschillende regio’s)
imago van een groot kantoor kan de perceptie van de waarde van uw pand positief beïnvloeden
een gestructureerde en gestandaardiseerde aanpak
Voordelen kleine kantoren:
vaker gespecialiseerd op een specifiek terrein
zich moeten bewijzen
veel kennis van de lokale markt en de kandidaat-kopers/panden op hun terrein
prettige persoonlijke dienstverlening
vaak wordt u bediend door de zaakvoerder zelf en niet door een onervaren werknemer
gespecialiseerd netwerk: bijvoorbeeld veel contacten met villabewoners of zeer veel contacten met huurders van vakantiewoningen, etc.
-
Een makelaar met een andere specialisatie
De ene woning of buurt of land is de andere niet. Het is belangrijk om de makelaar te kiezen met ervaring met uw type woning/vraag en uw buurt.
-
Afgaan op een aantrekkelijke website
Een mooie en moderne website ziet er betrouwbaar en aantrekkelijk uit, wat eerlijk gezegd ook belangrijk is, dit is nl. een grote investering qua tijd en geld voor een makelaar. Indien u op een site valt die misschien 10 jaar oud is en die vol taalfouten en verouderde informatie staat, fronst u wellicht terecht uw wenkbrouwen. Wat nog belangrijker is, is de site effectief in het bereiken van kopers? Kijk kritisch naar de advertenties voor specifieke panden:
hoe is de kwaliteit van de foto’s?
spreekt de tekst potentiële kopers aan?
zijn het standaard tekstjes of specifiek voor dat pand geschreven?
Houdt u de advertenties van de makelaars eens naast die van concurrenten. Wat zijn de verschillen en welke advertentie is voor een koper het meest relevant?
Probeert de makelaar e-mail adressen van potentiële kopers te bemachtigen? Dit zijn tekenen dat de makelaar de kunst van het online verkopen verstaat en dat is belangrijker dan een gelikte “design” website.
-
Kosten niet in verhouding tot service
Aangezien een makelaar vaak betaald wordt op basis van commissie kan een klein % verschil in de praktijk al snel duizenden euro’s verschil maken.
-
Conclusie
Een keuze van een kwalitatieve makelaar kan uw veel euro’s en frustratie besparen. Doe zeker een vergelijking van een aantal makelaars, en gebruik deze lijst van fouten als een checklijst om de makelaars te evalueren.